HAKUKONEET MEILLÄ JA MAAILMALLA

post thumb
Nettisivut
by Jenna/ on 18 Oct 2021

HAKUKONEET MEILLÄ JA MAAILMALLA

Google on nykyään likimain synonyymi hakukoneelle, mutta ei silti sovi unohtaa muita vaihtoehtoja. Vaikka Googlella on selkeä etumatka muihin hakukoneisiin verrattuna, ei se ole kaikkialla maailmalla suosituin. Esimerkiksi Venäjällä, kärkipaikkaa pitää venäläinen Yandex. Koko maailman mittakaavassa Yandex ei kuitenkaan ole suosituimpien hakukoneiden listalla, vaan Bingin, Yahoon, Baidun ja Duckduckgon hakukoneet pitävät kärkisijoja Googlen perässä. Googlen ylivallasta kertoo se, että Bingin suosituin hakusana on ”google”.

HAKUKONEET JA NIIDEN KÄYTTÖ

Googlen hakukone on oikeasti paras hakukone, sen algoritmit ovat valovuosia edellä kilpailijoitaan ja se tarjoaa laadukkaimmat hakutulokset ja sen myötä myös parhaan käyttäjäkokemuksen. Käyttäjäkokemuksessa on kuitenkin eroja, sillä loppujen lopuksi, googlaaminenkin on taitolaji. Google tarjoaa verkossa hakukoulutuksia, mutta käyttöä on helppo harjoitella myös itse, tutustumalla eri pikanäppäimiin ja hakutyökaluihin, sekä käyttämällä hakuoperaattoreita ja merkkejä haun rajaamiseen. Sama pätee muihin hakukoneisiin, käyttötaidolla saa eniten niistä irti.

Googlella tehdään päivittäin yli kolme ja puoli miljardia hakua. 97% suomalaisista käyttää Googlen hakukonetta. Googlella on ympäri maailmaa 15 palvelukeskusta, joista kahdeksan sijaitsee Yhdysvalloissa, yksi palvelukeskuksista sijaitsee Suomessa Haminassa. Haminan palvelukeskuksessa on Suomenlahden merivettä hyödyntävä jäähdytysjärjestelmä, joka pienentää kulutusta ekologisesti. Palvelukeskuksen rakentamisessa hyödynnettiin vanhaa paperitehdasta ja Googlen investointi Suomessa tukee noin 4300 työpaikkaa vuosittain.

GOOGLEN HAKUKONE ARKIELÄMÄSSÄ

Oletko tullut koskaan ajatelleeksi kuinka paljon hakukoneet säästävät sinun aikaasi? Älypuhelin löytyy nykyään suurimmalta osalta ihmisistä ja kaikki tieto on siis myös aina käden ulottuvilta. Herkkureseptit löytyvät käden käänteessä, ideoita sisustukseen ja projekteihin, tai vaikka kaikki maailman kaupat muutaman klikkauksen päässä. Internetin aikakausi on helpottanut monen elämää, paljon, mutta myös vaatinut uuden oppimista niin teknisten taitojen kuin netiketin osilta.

Netiketti, eli netin etiketti tarkoittaa hyvää käyttäytymistä netissä. Sosiaalisessa mediassa näkee paljon sanoja, joita ihminen ei koskaan sanoisi toiselle päin naamaa. Netissä ymmärrys siitä, että vastaanottaja on oikea tunteva ihminen, liian usein hämärtyy. Muista että myös verkossa olet vastuussa kaikista sanomisistasi ja tekemisistäsi. Vaikka hakukoneet antavat ohjeita näihinkin tilanteisiin, vastuu on silti sinulla.

NETISTÄ LÖYDÄT MELKEIN MITÄ TAHANSA

Googlen hakukoneen käyttö ei ole uhkapeliä niin kuin vaikka Blackjack nettikasinolla, vaan voit luottaa saavasi maailman kehittyneimpien algoritmien analysoimat tulokset. Kuten kaikkialla netissä täytyy myös itse osata analysoida lähteen luotettavuutta ja tarkoitusperiä. Netti on täynnä tietoa ja sen käsitteleminen vaatii medialukutaitoa. Medialukutaito on enemmän kuin pelkkä lukutaito, se on kyky lukea ja ymmärtää mediaa, sekä suodattaa ja arvioida vastaanotettua informaatiota.

Varovaisuus internetissä kannattaa, sillä teknologian kehitys on tuonut uusia mahdollisuuksia myös huijareille ja rikollisille. Vaikka laitteille on tarjolla monenlaista virussuojaa, eivät ne suojaa kaikelta. Tärkeintä tietosuojaa on oma harkinta ja varovaisuus. Käytä harkintaa siinä mitä jaat nettiin ja muista että viranomaiset tai yritykset eivät ikinä kysy sinun salasanojasi.

HAKUKONEET AUTTAVAT SINUA MYÖS SÄÄSTÄMÄÄN RAHAA

Kun pystyt vertailemaan eri tuloksia helposti ja rauhassa omalta koneeltasi, voit säästää myös merkittävän summan rahaa. Miltä kuulostaa vaikka oma domain ilmaiseksi, parhaat alennuskoodit lempikauppaasi, tai halvimmat lennot suosikkilomakohteeseesi? Koskaan aiemmin ei ole ollut yhtä helppoa saada tietoa ja vertailla sitä, tai pitää yhteyttä läheisiinsä yhtä monimuotoisesti.

Tiesitkö että Googlen hakukoneen kehittäminen alkoi jo vuonna 1996, Stanfordin yliopistossa tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden Larry Pagen ja Sergei Brinin projektina. Tuolloin hakukone sai alkunsa BackRub nimisenä, nykyisen nimensä se sai vuonna 1997 ja itse yhtiö perustettiin 1998. Yhtiön osoite sijaitsi tällöin kalifornialaisessa autotallissa.

Internet ja hakukoneet ovat tuoneet kaiken tiedon käyttäjänsä ulottuville. Tiedon mukana tulee myös vastuuta, jää lukijan vastuulle jäsennellä ja suodattaa lukemaansa ja arvioida lähteen luotettavuutta. Kun nämä asiat pitää mielessään, internet on ehtymätön tiedon aitta ja hyödyllinen jokaisella elämän osa-alueella. Ennen sanottiin että ”Kysyvä ei tieltä eksy.”, nyky versio voisi hyvinkin olla että ”Googlaava ei tieltä eksy.”