Tarvitaanko oikeinkirjoituksen tarkistus

post thumb
Oikeinkirjoitus
by Jenna/ on 11 Oct 2024

Tarvitaanko oikeinkirjoituksen tarkistus

Kyllä! Suomen kieli on harvinaisen hankala kaikkine sääntöineen. Ei riitä, että hallitsee sijamuodot nyansseineen vaan sen lisäksi on hallittava myös yhdyssanat tai se kaaos, jossa jotkut sanat kirjoitetaan yhteen ja jotkut erikseen. Toisinaan tuntuu siltä, että siinä ei ole mitään järkevää logiikkaa. Kielellä on kuitenkin sääntönsä ja siihen meidän kirjoittajien on tyytyminen ja oikeinkirjoituksen tarkistus auttaa pahimpien mokien välttämisessä. Mitkä sanat ovat oikeinkirjoituksessa vaikeimpia?

Oikeinkirjoituksen tarkistus yhdyssanoille

Jos sijamuodot vielä onnistuvat, niin yhdyssanat ovat melkoinen suo ja niiden kohdalla on usein tehtävä oikeinkirjoituksen tarkistus. Onneksi nykyään netti auttaa siinä, että oikean muodon selityksineen löytää todella helposti. Hyvä esimerkki on sana alunperin, sillä se kirjoitetaan erikseen eli alun perin.

Oma kompastuskiveni on aina ollut lukuun ottamatta, jonka mieluusti kirjoitan aina yhteen. Joudun korjaamaan sen aina. Se on ihmeellinen pinttymä, jota ei saa kytkettyä pois. Jostain syystä miellän sen aina yhdeksi sanaksi. Jos oikein keskityn yksittäisten sanojen kirjoittamiseen, se saattaa tulla oikein.

Valitettavasti todella harvoin kirjoitan yksittäisiä sanoja vaan mieluummin keskityn siihen, että tekstistä tulee kokonaisuus. Silloin sanat tulevat toistensa jälkeen ja lopuksi on pakko tehdä oikeinkirjoituksen tarkistus, että kielioppi on kuten sen pitäisi ollakin.

Onko aina pakko kirjoittaa oikein?

Nykyään on mielenkiintoista se, kun kirjoitetaan SEO -tekstejä, jolloin avainsanan tai -sanojen on oltava selvästi siinä muodossa kuin sitä tai niitä käytetään hauissa. Joskus avainsana voi myös olla virheellinen, mutta se lisätään tekstiin jopa useamman kerran, mikäli se on kohdennettu avainsana.

Siinä tilanteessa jokaisen pieni sisäinen äidinkielenopettaja nostaa päätään, mutta usko tai älä, teksti näkyy erittäin hyvin hauissa. Sellainen henkilö, joka ei ole kunnolla sisäistänyt SEO:n eli hakukoneoptimoinnin sielunelämää, ei voi ymmärtää täysin kirjoitettuja muotoja. Tietämättään tällainen oikolukija tai tekstin tarkastaja rikkoo hyvän SEO -rakenteen.

Ne kirjoittajat, joiden ammatti on tehdä SEO -ystävällistä tekstiä, tietävät varsin hyvin, että oikeinkirjoituksen tarkistus näissä tilanteissa on tehtävä hyväksymällä niin sanotut virheelliset muodot.

SEO ja oikeinkirjoituksen tarkistus

Virheellisiä muotoja syntyy silloin, kun avainsana on saatava näkyviin selvästi. Jos SEO -sana on avainsana, niin silloin ‘SEO-teksti’ yhdistelmä ei tuo avainsanaa selvästi näkyviin. Se on kirjoitettava ‘väärin’ muodossa ‘SEO -teksti’.

Ikäväkseni voin todeta, että oikolukua tekee paljon sellaiset henkilöt, jotka rakastavat niin sanottua pilkunviilausta eli oikeinkirjoituksen tarkistus tehdään kielioppisääntöjen mukaan, mutta itse hakukoneoptimointi unohtuu kokonaan.

Tekstin tilannut yritys voikin kokea mielenkiintoisen yllätyksen, kun teksti ei rankkaa hakukoneissa, koska se vain ei yksinkertaisesti näy hakutuloksissa oikolukijan tekemien korjausten takia. Prima paper haluaa tuoda nämä ongelmat esille ja yleiseen tietoisuuteen.

Tekstien korjaaminen vaatii tietämystä

Henkilön, joka tekee oikeinkirjoituksen tarkistusta, on ymmärrettävä tarkasti, millaiseen mediaan teksti tulee. Hänen on oltava selvillä, mikä on avainsana ja miten paljon sitä on tekstissä oltava, kuinka pitkiä kappaleet kunkin otsikon alla voivat olla ja miten hakukoneoptimointi periaatteessa tapahtuu.

Ilman tätä tekstit menettävät näkyvyyden eikä niistä siis ole mitään hyötyä asiakkaalle, joka nimenomaan haluaa tekstille näkyvyyttä. Asiakas on voinut etsiä avainsanan huolellisesti ja kirjoittaja on oivaltanut sen täysin, mutta oikolukija voi pilata kokonaisuuden keskittymällä vain kielioppivirheisiin.

SEO:n tuntemus on tämän päivän oikolukijalle kaiken a ja o. Näiden tekstien oikeinkirjoituksen tarkistus on omanlaisensa muunnos perinteiseen oikolukuun. Oikoluku on helppoa. Näin ainakin moni ajattelee, mutta todellisuus onkin täysin erilainen. Oikeinkirjoituksen tarkistus vaatii osaamista.